2013. december 1., vasárnap

Dan Wells: Partials – Részben ember


Az emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel – folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immunis csecsemő.
Kira, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot – amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott róla.
Dan Wells, a Nem vagyok sorozatgyilkos méltán elismert szerzője izgalmas utazásra invitálja az olvasót egy olyan világba, amelyben maga az emberi lét fogalma kérdőjeleződik meg – ahol emberi mivoltunk egyben a legnagyobb hátrányunk és egyetlen reményünk a túlélésre.


Szereplők:

Kira:

 Nem egy tötyemötye karakter az egyszer biztos. Teljes erejével veti magát a munkába. Neki jut eszébe, hogy egy Részlegest kellene elfogni és tanulmányozni, mert már nagyon sok éve megy az egy helyben való toporgás, nincs ellenszer, a kisbabák folyamatosan meghalnak miután megszülettek. Kira még elszántabban veti bele magát a munkába, miután megtudja, hogy a barátnője Madison kisbabát vár. Segítőkész barátaival (Marcust kivéve, ő nem ért egyet a dologgal) elmennek titokban elfogni egy részlegest, ami végül sikerül is nekik, így Kira kap öt napot arra, hogy tanulmányozza, utána pedig megölik a Részlegest. Kira beszédbe elegyedik a Részlegessel, akinek, mint kiderül van neve is, Samm. A lány segít megszöktetni Sammet, mert valamennyire kezd megbízni benne. A többiek is támogatják előbb-utóbb a dolgot még Marcus is velük tart. A Részleges területen elfogják Kirát és kiderül az is, hogy ő is egy Részleges. Kira közben rájön a gyógymódra ezért a többiekkel visszamegy Long Island-re és sikerül beadni a vakcinát Madison kisbabájának, aki így túléli és véget vetnek a Remény törvénynek. Kirának viszont meg kell keresnie Sammet és rá kell jönnie ki is ő valójában, mi igaz az addigi életéből és mi nem. Szóval a folytatás is izgalmakkal kecsegtet minket és megsúgom én nagyon bízom benne, hogy Kira és Samm egymásra talál majd ;)

Samm:

Samm egy Részleges, sőt egy vonzó Részleges. Megmenti Kira életét, pedig simán elhúzhatta volna a csíkot a laborból. Mint kiderül, nem legyőzhetetlenek, ugyanis ketyeg az órájuk, nem hallhatatlanok. Volt egy pillanat, amikor azt hittem csalódnom kell benne, de végül helyesen döntött. Kíváncsi leszek, hogyan fog alakulni a továbbiakban a kapcsolata Kirával, és hogyan göngyölik fel ezt az egész ügyet.

Marcus:

Marcus és Kira egy pár. Ellenzi az ötletet, hogy Kira elmenjen elfogni egy Részlegest. Persze miután Kira visszatér épségen, és találkoznak akkor egymás karjaiba borulnak és Marcus sajnálkozik, hogy nem ment vele. Megmondom őszintén én akkor kicsit kiakadtam rá. Megértem az ő nézeteit is, de jobban a dolgok mögé kellett volna néznie és rájönnie, hogy Kirának szüksége van rá. Aztán megkéri a lányt legyen a felesége, és (én örülök neki) de nemet mond rá. Persze a fiú csalódott és féltékeny is Samm miatt, Kira persze tagadja, hogy nem azért, részben nem is, de nah :P Jó srác Marcus, de más csaj való neki. 

Aki teheti, olvassa el ezt a trilógiát, nem fogja megbánni! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése